2021-11-15 08:35:01• hírek • Erdélysport.hu

Szatmári gólpassz és korrekord Vaduzban, de a világbajnokság ismét elúszott

Foto: frf.ro
Foto: frf.ro

Románia 24 év szünet után sem tudta kvalifikálni magát a világbajnokságra.

Elúszott a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság Románia számára, hiába győzte a J csoport utolsó fordulójában a házigazda Liechtenstein együttesét 2-0-ra. A keserű győzelem azonban már bevonult a történelemkönyvekbe: becserélésével Enes Sali lett minden idők legfiatalabb román válogatott játékosa.

Nem kimondottan vérmes reményekkel lépett pályára vasárnap este Vaduzban Románia: borítékolható győzelme mellett Izland pontszerzésére is szüksége lett volna Észak-Macedóniában ahhoz, hogy megcsípje a második helyet, ezzel pedig a pótselejtezőt.

Nos, a mindössze két profi játékossal (a kapus Benjamin Büchel a Vaduz, a csapatkapitány Nicolas Hasler a Thun profija, egyaránt a svájci második osztályban) felálló hazaiak csak 7. percig bírták. Ekkor a MOL Fehérvár szatmárnémeti játékosa (17-es mezben), Adrian Rus csúsztatott bele egy szögletbe, a labda Dennis Man elé került, aki megszerezte a vezetést. Ugyan a románok, akiknél mindössze a két cseh légiós, a kapus Florin Nita (Sparta Prága) és Nicolae Stanciu (Slavia Prága) volt ott pénteken is az Izland elleni kezdőben, hiába birtokolták 67%-ban a labdát, produkáltak 89%-os passzpontosságot, volt 38 támadásuk a 3-hazai szemben és 16 kaput találó lövésük az eggyel szemben, Büchel remeklésének következtében csak a 87. percben találtak be ismét Nicolae Bancu bombája után.

Amikor az 54. percben Szkopjéban Jon Borsteinsson válaszolt Ezgjan Alioski góljára, nagy lett az öröm a román táborban – csakhogy Eljif Elmas duplájával lehűtötte a kedélyeket (65., 86.). Románia a csapat 3. helyén végzett, így 1998 óta képtelen kijutni a világbajnokságra.

A vaduzi mérkőzés azonban beírta magát nem csak a román labdarúgás történelmébe. És természetesen nem csak azért, mert ez volt a találkozó után lemondó Mirel Radoi utolsó mérkőzése a kispadon, hanem mert a 82. percben pályára lépett Enes Sali. Pontosan 15 évesen és 264 naposan. Ezzel a Farul támadója átadta a Kolozsvári CFR-ben játszó Cristian Manea válogatottsági rekordját. Mi több, a spanyol Marca szerint minden idők negyedik legfiatalabb felnőtt válogatottja lett a 2007-ben 14 évesen és két naposan a Mariana-szigetek színeiben bemutatkozó Lucas Knecht, az 1910-ben 15 évesen és 187 naposan debütáló olasz Renzo de Vecchi, valamint a 2014-ben 15 évesen és 254 naposan a norvég színekben pályára lépő Marton Ödegaard után. Csakhogy a spanyol lap megjegyzi azt is, hogy Knecht rekordja a Mariana-szigeteki labdarúgás, de Vecchié pedig a kor dokumentáltsága miatt legalább kérdéses…

A kétségtelenül tehetséges, a Barcelona utánpótlását is megjáró Enes Sali beválogatása azért lett amúgy ilyen sürgős mindössze 248, az élvonalban eltöltött perc után, mert a 2006. február 23-án Torontóban született játékos apja török. És már a kanadai és a török szövetség is érdeklődést mutatott irányában. Az előírások szerint azonban amennyiben 21 éves kora előtt három felnőtt mérkőzésen pályára lép egy játékos egy ország színeiben, azt követően már nem válthat.

Világbajnoki selejtező, J csoport:

Liechtenstein – Románia 0-2
    gólok: Man (7), Bancu (87.)

Észak-Macedónia – Izland 3-1
    gólok: Alioski (7.), Elmas (65., 86.)

Örményország – Németország 1-4
    gólok: Mktarjan (59., 11-es, illetve Havertz (14.), Gündogan (45. 11-es, 50.), Homann (64.)

A csoport állása: 
1. Németország 27 pont,
2. Észak-Macedónia 18 p.,
3. Románia 17 p.,
4. Örményország 12 p.,
5. Izland 9 p.,
6. Liechtenstein 1p.  


További sportírekért keresse az Erdélysport.hu híreit!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: